Sălbăticia din România va fi prezentată la Televiziunea Națională din Belgia

S c r o l l D o w n

Săptămâna trecută am fost vizitați de prietenii noștri de la Domeniul Peșterii lui Han, din Han-sur-Lesse, Belgia, Etienne Brunelle și Anthony Kohler. Ei au venit însoțiți de o echipă de filmare de la Televiziunea Națională Belgiană de limbă franceză, RTBF, care filmează o serie de 8 episoade de 26 de minute despre munca acestor doi angajați.

Episodul din România l-au împărțit în două. O primă parte fost filmat în zona Brașovului și a fost dedicată urșilor. ”Au vrut să filmeze habitatul urșilor, să discutăm despre cunoștințele și legăturile directe și profunde pe care noi încă le mai avem cu urșii, calitatea habitatelor și existența coridoarelor, despre managementul destul de deficitar al despăgubirilor crescătorilor de animale și fermierilor, dar și despre experiențele nu prea fericite din vest, unde aceste scheme duc la un abuz din partea fermierilor, care pentru orice pagubă, fie ea făcută sau nu de un urs, sau lup, este pusă în cârca animalelor sălbatice, pentru a obține respectivele despăgubiri.”, a spus Adrian Hăgătiș, Director General SRS.

Au fost foarte interesați de managementul cinegetic deficitar, total neintegrat: ”Am dezbătut un caz în particular: colegii de la ACDB au publicat un studiu bazat pe locațiile urșilor cu colar, și se pare că un exemplar folosește 9 fonduri cinegetice drept habitat, adică există riscul numărării lui de 9 ori.”, a mai adăugat Adrian Hăgătiș. Temele de discuție au inclus situația creată de hrănirea animalelor sălbatice în general și toate problemele de habituare cauzate de astfel de practici vânătorești, compromisul observării animalelor în zone de hrănire și modificările de comportament, mutații genetice rezultate din acest mediu alterat, etc.

Primul parte s-a încheiat cu o vizită la sanctuarul de urși de la Zărnești, pentru a completa imaginea problematicii legate stric de ursul brun, dar dintr-o perspectivă a protecției animalelor. Acest exemplu a fost prezentat dintr-un punct de vedere mai puțin emoțional și mai pragmatic: noi considerăm că acest sanctuar, deși nu contribuie deloc la conservarea speciei, este foarte important pentru rolul de conștientizare a oamenii cu privire la regimurile de captivitate și chinurile la care anumite animale sălbatice au fost supuse.

Pentru partea a doua, echipa din Belgia a fost să vadă zimbrii din Munții Țarcu: Domain of the Caves of Han sunt parteneri importanți în proiectul LIFE Bison, implementat de WWF România și Rewilding Europe, și au trimis în trecut zimbri la Armeniș, Caraș-Severin. ”Au fost foarte interesați de stadiul proiectului. Am discutat despre adaptarea prezentei turme libere, despre pierderi și motivele lor, despre conflicte reale și cele imaginate între zimbri și localnici, am fost pe teren, să-i căutăm cu antena pe baza datelor emise de colarul GPS.”, a spus Alexandru Bulacu, Director Executiv SRS. Pregătirea zimbrilor pentru reintroduceri, a fost un subiect foarte important, dat fiind că mai toate grădinile zoologice, centrele de reproducție sau rezervațiile nu au proceduri, practici, sau cunoștințe legate de astfel de proiecte și nevoile lor.

Vom reveni cu mai multe imagini, după difuzarea emisiunii.