Note de călătorie: Pe urme de zimbru, în Germania

S c r o l l D o w n

Corespondență trimisă de Alexandru Bulacu, Director Executiv, SRS:

”Am inceput vizita, împreună cu Adrian Hăgătiș, Director general SRS, la Rezervația de la Springe, în 5 mai, să discutăm posibilitățile de transportare a animalelor, din punct de vedere logistic, punând mereu pe primul loc siguranța și confortul zimbrilor.

Ca de fiecarea dată, este o bucurie să ne reîntâlnim cu Thomas Hennig, reprezentantul EBCC pentru Germania de Nord, un vechi prieten al proiectului de reintroducere a zimbrilor în Carpații Meridionali, LIFE Bison (implementat de WWF România și Rewilding Europe), dar și reprezentantul Rezervației de la Springe, rezervație care se preocupă de salvarea speciei de mai bine de 90 de ani. Thomas este cel care a intermediat împreună cu noi, colectarea a 23 de exemplare de pe teritoriul Germaniei, a muncit extraordinar de mult și cu mare seriozitate.

În 6 mai ne-am deplasat la Rezervatia de la Bad Berleburg, unde am avut o întâlnire cu zimbri care vor primi naționalitatea română peste numai câteva zile. Am avut o întâlnire importantă cu Olaf Imhof și cu cel care va efectua imobilizarea zimbrilor (un specialist cu o mare experiență în imobilizarea animalelor sălbatice – a montat colare elefanților din Etiopia). Din păcate, datorita unor probleme medicale, a lipsit de la întâlnirea cu Kaja Heising, de la aceeași rezervație.

Astazi (7 mai) urmează o noua întâlnire de lucru la Springe, pentru stabilirea ultimelor detalii privind transportul de zimbri în România și modul în care se vor fixa colarele GPS pe 2 dintre exemplare.

Toate discuțiile de până acum au mai avut un subiect comun: modul în care trebuie schimbat managementul zimbrilor în rezervațiile care participă la procesul de reintroducere a zimbrului în mediul natural, având în vedere că nu mai vorbim doar de existența unor exemplare în rezervații, ci de chiar resălbăticirea lor. Vorbim de un process lung, aflat doar la inceput, dar vrem să inițiem o schimbare de atitudine la nivel European.”