EAZA 2018: perspective pentru colaborarea dintre grădinile zoologice și programele de reintroducere

S c r o l l D o w n

Diverse abordări legate de reproducerea, reintroducerea și protecția speciilor de faună amenințate la nivel global, au fost dezbătute în perioada 23-25 mai 2018, în Tallinn, Estonia de peste 100 de specialiști în conservare. Forumul pentru conservare organizat de EAZA (Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor) o dată la 2 ani întărește ideea că unul dintre obiectvele importante ale grădinilor zoologice este acela de a contribui la salvarea speciilor periclitate prin programe de reproducere ”ex-situ”.

Membrii SRS (Societatea Română de Sălbăticie) au fost prezenți pentru a reprezenta, împreună cu managerul proiectului, Mariana Drugă, WWF România, programul de reintroducere a zimbriilor, LIFE Bisons, și pentru a crea legături noi pentru selecția viitoarelor animale care se vor muta în România în anii următori. ”Ne dorim o colaborare pe termen lung cu mai multe grădini zoologice și centre de reproducere. De asemenea, dorim să stabilim un protocol specific de pregătire a animalelor pentru reintroducere, care se axează pe contactul cât mai redus cu oamenii”, a spus Adrian Hăgătiș, Director General SRS. Aceste proceduri vor fi de ajutor atât specialiștilor, cât și comunităților locale din zonele de reintroducere, dar mai ales animalelor dezhabituate, care se vor adapta mai bine în sălbăticie.

Menținerea unor parteneriate strategice prin schimburile de experiență a fost un alt punct pe agenda SRS. ”Este important să știm ce proiecte sunt în desfășurare în Europa, mai ales cele relevante pentru reintroducerile de specii. Astfel de întâlniri pot crea noi oportunități și planuri pentru viitor și pentru o organizație nouă, cum este SRS.”, a spus Alexadru Bulacu, Director Executiv SRS.

Forumul pentru conservare, EAZA 2018, organizat la Grădina Zoologică din Tallinn, este cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Scopul evenimentului este să ofere o platformă pentru conservaționiștii ex situ și in situ să creeze parteneriate intereseante, să facă schimb de informații și de experiență.